Ingrediënten:

  • zuurkool, zakje 500 gram
  • 1 kg kruimige aardappels
  • 100 ml haverroom
  • handje rozijnen
  • 1 rode ui
  • 1 (gele) paprika
  • wokstukjes/kipstuckjes/andere vegan kipvervanger
  • 2 tl komijn
  • 1 tl gerookte paprikapoeder
  • peper wanneer je ongekruide kipvervanger hebt
  • zonnebloemolie
  • edelgistvlokken, 1 kopje
  • cashewnoten, 1/2 kopje

Bereiden:

Verhit de oven voor op 200 graden. Ik koos voor de grillstand, omdat ik vooral graag een lekker bruin korstje wil.
Schil, snijd en kook de aardappelen gaar.
Kook de zuurkool met wat water gaar.
Snipper de ui, snij de paprika in kleine stukjes en bak dit in de olie tot de uien glazig zien.
Voeg dan de wokstukjes, komijn en gerookte paprikapoeder toe en bak in enkele minuten de kipstuckjes bruin.

Laag 1 in de ovenschaal is het kip/ui/paprikamengsel. De tweede laag is de uitgelekte zuurkool, daaroverheen wat rozijnen voor een zoet accent.

Voor laag 3 maak je puree van de gekookte aardappels. Giet ze af, stamp ze fijn met een stamper en stamp de haverroom erdoor. Verdeel dit over de zuurkool.

Als laatste hartige accent vegan parmezaanse kaas, wat je maakt door de edelgistvlokken met de cashewnoten in een hakmolen te malen. Normaal voeg ik daar ook nog wat zout aan toe, maar omdat er al zoveel zout in de zuurkool zit laat ik dat achterwege.
Strooi dit over de aardappelpuree en gratineer in de oven voor ca. 15 minuten.