Ingrediënten:

tofu rulgehakt
een pakje Heinz tomato frito
een ui
sperziebonen
oregano
olijfolie
bloemkool
Provamel/Alpro rice cuisine (plantaardige variant op room)

Ingrediënten voor de vegan parmesan:
ongebrande cashewnoten
edelgistvlokken

Bereiden:

Ik begin even met de vegan parmesan.Deze kan je in grotere hoeveelheden maken en in de koelkast bewaren, zo heb je altijd een voorraadje. Het is namelijk niet alleen in dit gerecht lekker maar ook in pasta’s met tomatensauzen!
Je doet, op het gevoel, cashewnoten en edelgistvlokken in de keukenmachine en laat die draaien tot je een structuur hebt die lijkt op parmezaanse kaas. Proef even of je het kazig genoeg vindt, voeg eventueel iets meer edelgistvlokken toe.

– Verwarm de oven voor op 200 graden –

Hoe maak je de ovenschotel?

1. Doe een scheutje olijfolie in de koekenpan en verwarm dit. Bak hierin de fijngesnipperde ui aan en voeg daarna het tofu rulgehakt toe. Laat dit een tijdje samen bakken.
2. Voeg de tomato frito toe. Roer hier nog wat oregano door. Met dit mengsel bedenk je de bodem van de ovenschotel.

3. Kook ondertussen de boontjes en de bloemkool beetgaar. Giet de boontjes af en verdeel dit over het gehakt/tomaatmengsel in de ovenschaal.

4. Giet nu de bloemkool af en pureer deze met de staafmixer. Voeg een scheutje Rice Cuisine toe.
5. Schep de bloemkool puree over de boontjes in de ovenschaal.

6. Strooi tot slot de vegan parmesan over de schotel.
7. Plaats de schotel nu voor ongeveer 15 minuten in de oven.

Je kunt de schotel prima van tevoren maken, je warmt hem perslot toch nog even lekker door in de oven! Doe je de schotel direct in de oven dan volstaat een minuut of 15 om hem lekker door en door warm te krijgen. Zou je hem van tevoren maken en komt hij uit de koelkast wordt de opwarmtijd wat langer.

Uiteraard kan je de bloemkoolpuree vervangen door gewone aardappelpuree als je dit lekkerder vindt. Ook met aardappel is het een vegan gerecht maar ik vind het met bloemkool lichter verteerbaar. Daarbij komt dat je op deze manier nog meer groenten eet, alleen maar goed dus!