Ingrediënten voor het groentemengsel:

1 RODE UI, FIJNGESNEDEN (HOUD EVT. EEN KLEIN BEETJE APART VOOR DE GUACOMOLE)
2 TENEN KNOFLOOK, FIJNGESNEDEN
1 PAKJE VEGETARISCH GEHAKT (OP BASIS VAN TOFU)
1 RODE PAPRIKA, IN BLOKJES
1 BLIK TOMATENBLOKJES OF GEPELDE TOMATEN
1 POT OF BLIK(JE) MAÏS, UITGELEKT
OPTIONEEL: 1 BLIK KIDNEYBONEN, UITGELEKT
1 TL CHILIPOEDER
1 SNUF CAYENNEPEPER
KORIANDERPOEDER, NAAR SMAAK
ZOUT & PEPER, NAAR SMAAK
SCHEUTJE OLIJFOLIE OM IN TE BAKKEN EN OM DE OVENSCHAAL MEE IN TE VETTEN
1 ZAK TORTILLA CHIPS NATUREL
OPTIONEEL: (PLANTAARDIGE) CRÈME FRAÎCHE
OPTIONEEL: (PLANTAARDIGE) GERASPTE KAAS

Ingrediënten voor de guacemole:

EETRIJPE AVOCADO
KNOFLOOK
ZOUT
HAVERMELK
CITROENSAP

Bereiding

Verwarm de oven voor op 200 graden.
Fruit de ui en knoflook in een scheut olijfolie.
Voeg na een paar minuutjes de paprika toe, roerbak dit eventjes en voeg vervolgens ook de maïs (en eventueel de kidneybonen) toe en bak mee.
Voeg het vegetarische gehakt toe en verwarm dit mee.
Voeg de kruiden toe: 1 tl chilipoeder, een snuf cayennepeper, en koriander, zout en peper naar smaak.
Voeg nu de tomatenblokjes uit blik toe, breng het aan de kook en laat het vervolgens even lekker pruttelen zodat de smaken er goed in kunnen trekken. Schep tussendoor om.
Vergeet niet even te proeven of je de smaak lekker en pittig genoeg vindt, voeg anders nog wat kruiden toe.
Vet ondertussen een ovenschaal in met wat olijfolie.
Begin met een laagje tortilla chips op de bodem van de ovenschaal. Schep hier een (dun) laagje van het groentemengsel overheen. Vervolgens weer een laagje tortillachips, enz. Eindig met de tortillachips. Gebruik de tortillachips naar eigen inzicht, hij hoeft niet helemaal leeg.
Optioneel: strooi nu de geraspte kaas over de tortilla chips.
Zet de ovenschotel 5-10 minuten in de oven. Let op dat de tortilla chips niet aanbrandt.
Maak ondertussen de guacemole door alle ingrediënten in de keukenmachine te doen of met de staafmixer te pureren tot een mooie, gladde spread.
Proef weer even of je hem lekker vindt, en voeg eventueel nog wat meer knoflook, kruiden of citroensap toe.
Verdeel de ovenschotel over de borden en schep er een lekkere dot guacemole op en eventueel de crème fraîche.