Ingrediënten
Voor de bodem:
- 180gr digestive koekjes
- 65gr plantaardige boter of kokosolie
Voor de roze laag:
- 250 gr ongezoete sojayoghurt
- 250 ml Alpro op te kloppen, sojaslagroom – in twee porties verdelen
- 125 gr frambozen, diepvries
- 25 gr + 2 eetlepels suiker
- 3 gr agar agar
Voor de gele laag
- 250 gr limoen/citroen sojayoghurt
- de helft van de opgeklopte sojaslagroom
- sap van 1 citroen
- 25 gr suiker
- 3 gr agar agar
- Snuf kurkuma (optioneel)
Bereiden:
Bodem
Vet de bakvorm in en leg bakpapier op de bodem. Hak de koekjes fijn in de keukenmachine of doe ze in een plastic zak en sla ze fijn met een deegroller. Smelt de ‘boter’ en meng dit met de koekkruimels. Verdeel dit mengsel over de bodem en strijk glad met een lepel. Zet de bakvorm in de koeling.
Roze laag
Klop de sojaslagroom op met twee eetlepels suiker en verdeel in twee porties.
Verwarm de frambozen in een pannetje met de 25 gram suiker tot het puree is geworden. Pureer het even met de staafmixer als je een egaler resultaat wil.
Voeg de agar toe en laat zachtjes borrelen en roer tot het goed is opgelost. Voeg beetje bij beetje de ongezoete yoghurt toe en blijf verwarmen tot het een mooie gladde structuur heeft. Controleer of de agar goed is opgelost. Zie of voel je een korrelige structuur dan moet je het nog wat langer verwarmen tot alles is opgelost.
Haal de yoghurt van de warmtebron en roer tot het wat is afgekoeld. Niet te veel want de agar stolt al bij 40 graden.
Spatel een portie van de slagroom voorzichtig door het yoghurt mengsel en stort het in de bakvorm.
Plaats de taart in de koeling om op te stijven.
Gele laag
Pers de citroen uit en verwarm dit in een pannetje met de suiker. Zodra de suiker is opgelost voeg je de agar toe, laat zachtjes borrelen en roer tot het goed is opgelost. Voeg beetje bij beetje de limoen/citroen yoghurt toe en blijf verwarmen tot het een mooie gladde structuur heeft. Controleer of de agar goed is opgelost. Zie of voel je een korrelige structuur dan moet je het nog wat langer verwarmen tot alles is opgelost.
Voeg de snuf kurkuma toe, dit geeft een mooie kleur aan het mengsel.
Haal de yoghurt van de warmtebron en roer tot het wat is afgekoeld. Spatel een portie van de slagroom voorzichtig door het yoghurt mengsel en stort het in de bakvorm op de roze laag.
Plaats de taart in de koeling om op te stijven.
Als de taart helemaal is afgekoeld kan je hem decoreren met vers fruit, jam of zoals ik deed met vegan lemon curd.