Ingredienten:
- 3 jonagold appels (of andere moesappel)
- 180 gram volkoren bloem
- 100 gram rietsuiker
- 1 tl baking soda
- 1 tl koek- en speculaaskruiden
- 1 tl appelcider azijn
- 90 ml zonnebloemolie (+ wat extra voor het invetten van het bakblik)
- 170 ml water
- rasp van 1 bio citroen
- Optioneel: een handje rozijnen en/of gehakte walnoten
Voor de vegan karamelsaus:
- 25 gram margarine
- 90 gram rietsuiker
Bereiden:
- Verwarm de oven voor op 180 ºC en bedek een bodem van een springvorm met bakpapier. Vet de bakrand in met wat olie.
- Rasp twee appels en de schil van de citroen. Schil vervolgens de andere appel en snijd deze in dunne plakjes. Houd de geraspte appel en citroen én plakjes appel apart van elkaar.
- Smelt in een steelpan de suiker en de margarine (de karamel) en bedek de bodem van de springvorm met de karamel. Verspreid over de bodem de plakjes appel.
- Voor het beslag: Meng in een keukenmachine de bloem, suiker, bakingsoda en koekkruiden in een kom. Meng de zonnebloemolie samen met 170 ml koud water, azijn, citroenrasp en de geraspte appel. Roer deze ingrediënten bij de andere ingrediënten in de keukenmachine. Houd je van variatie? Strooi en er dan ook een handje rozijnen of gehakte rozijnen door en schenk het beslag over de appellaag in de springvorm.
- Zet de taart in de oven en bak deze in zo’n 30 minuten gaar.
- Laat de appeltaart nog wel even afkoelen, voordat je hem omkeert en uitserveert.