Wat heb je nodig voor een GROTE pan soep?

2 liter water

anderhalf groentebouillonblokje

500 gram spliterwten

1 grote ui (of 2 kleinere uien)

3 aardappelen

1 rode peper

3 grote wortels

een halve knolselderij (of een hele, als je een wat kleinere treft)

4 laurierbladen

Een bosje selderij

Peper en zout

een blok gerookte tofu

eventueel: vegan worstjes (vegetarische slager rookworst)

knoflookteentje

olijfolie

een afbak-ciabattabrood (of ander brood, wat je maar lekker vindt)

Wat ga je doen?

1. Voordat je de spliterwten gaat koken, moet je ze goed wassen. Dit doe je het makkelijkste in een vergiet, onder stromend water. Breng ondertussen in een grote (!) soeppan twee liter water aan de kook en voeg hier de gewassen spliterwten aan toe, samen met de laurierbladeren. Kook de spliterwten eerst minimaal 30 minuten, zonder dat  je iets anders (behalve dan de laurier) toevoegt.

2. Snijd de ui, het bosje selderij, de peper, de wortels, de knolselderij en aardappels in ringen en stukjes. Let op: je gaat de soep níet pureren, dus zorg dat de stukken niet te groot zijn – dat eet niet prettig.

3. Voeg na een half uur koken alle groenten toe en verkruimel hierover anderhalf groentebouillonblokje. Laat dit hele geheel – en dat is een flink pan vol met groenten – 45 minuten doorkoken op een rustig vuurtje. Houd af en toe in de gaten of alle groenten zacht geworden zijn.

4. Wanneer de spliterwten helemaal uit elkaar gevallen zijn (ik dacht dat het nooit ging gebeuren, maar: jawel! heb geduld!) en de groenten zacht zijn, voeg dan een blok gerookte tofu, dat je in een blokjes hebt gesneden, toe aan de soep. Roer het er goed doorheen. Breng de soep op smaak met zout en peper.

5. Bak eventueel nog wat vegan worstjes. De vegetarische slager Rookworst

6. Serveer de soep dampend in grote kommen, met daarbij wat broodjes met de kruidenpesto erop. Ik zelf vind de broodjes nóg lekkerder met een beetje hummus eroverheen. NU alweer zin in!