Ingrediënten:
Deeg:
- 200 gram bloem
- 125 gram koude plantaardige boter
- 75 gram witte basterdsuiker
- 2 eetlepels lijnzaadgel (of 1 el gemalen lijnzaad geweekt in 3 el water)
- snufje zout
Lemon Curd:
- 50 gram maizena
- 150 gram suiker
- 1 theelepel agar agar
- 1/2 theelepel kurkuma
- snufje zout
- citroensap van 4 citroenen
- 500 ml kokosmelk
- citroenrasp van 1 citroen
Vegan Meringue:
- het sap van 1 blikje kikkererwten (á 400 gr, ook wel aquafaba genoemd)
- 400 gram suiker
- 1 theelepel xanthaan gom
- 200 ml water
- 1 theelepel agar agar
Bereiding:
Bodem:
-
Doe alle ingrediënten voor het deeg in de keukenmachine en kneed het heel kort, tot het een samenghangende bal vormt. Leg het deeg in een vershouddoos en zet het een half uur in de koelkast.
-
Druk het deeg in de taart vorm en snijd de overtollige randjes weg. Zet het opnieuw 15 minuten in de koelkast.
-
Verwarm de oven in de tussentijd voor op 180 graden elektrisch/150 graden hetelucht.
-
Leg een stuk bakpapier op het deeg en verdeel daar droge bonen overheen. We gaan het deeg namelijk “blind” bakken.
-
Bak de deegodem 15-20 minuten in de oven tot de randen lichtbruin zijn en het deeg vrijwel gaar is. Verwijder de keramische bakbonen en het bakpapier en bak de bodem in nog eens 15-20 minuten gaar en lichtbruin.
Lemon Curd:
-
Voeg nu alle ingrediënten voor de lemon curd toe aan een steelpannetje. Roer het goed door en breng de inhoud al roerend aan de kook.
-
De lemon curd wordt langzaam steeds dikker. Zet het vuur uit als het een keer of drie bubbelt. Zeef klontjes uit de lemon curd.
-
Giet het direct over de bodem en laat het afkoelen.
Meringue:
-
Doe de aquafaba en xanthaam gom in de keukenmachine en laat het alvast op de hoogste stand kloppen.
-
In de tussentijd breng je in een steelpannetje suiker, water en agar agar aan de kook. Laat het koken tot het een temperatuur van 121 graden heeft bereikt (gebruik de kookthermometer).
-
Giet, terwijl de keukenmachine op de laagste stand draait, de suikersiroop bij de meringue. Blijven kloppen tot de mengkom redelijk koud aanvoelt.
Samenstellen:
-
Verspreid met behulp van een spatel de meringue over de taart. Maak pieken met de spatel.
-
Rooster nu de pieken licht met een creme brulee brander tot je ‘m mooi genoeg vindt.
-
Klaar is je taart!