Ingrediënten
- 300 gram amandelspijs van Dr. Oetker, in blokjes
- 1-2 eetlepels plantaardige melk (voor de spijs)
- 1 theelepel citroenrasp
- specerijen zoals kaneel en/of kardemom, optioneel en naar smaak
- 1/2 rol of 3 vierkante plakjes vegan bladerdeeg
- 8 blanke amandelen
- 2 eetlepels sojamelk (om te bestrijken voor een mooie glans)
Bereiding
Verwarm de oven voor op 200 graden. Meng de amandelspijs met de melk en citroenrasp en kneed met de hand tot een soepele egale massa. Vorm de geknede spijs tot een rol van ongeveer 35 cm lang (iets korter dan je bladerdeeg). Als je losse plakjes bladerdeeg gebruikt, leg ze dan op een rij met een klein beetje overlap en druk de randjes aan elkaar vast. Bladerdeeg van een rol snijd je in de lengte door de helft. Zorg in ieder geval dat je een langwerpige rechthoek krijgt. Vouw het bladerdeeg om de spijsrol. Let erop dat er zo min mogelijk luchtbellen tussen het deeg en het spijs achterblijven. Laat het deeg op de naad een klein beetje overlappen en duw het dicht met je vingers. Vouw ook de deegflapjes aan de uiteindes van de rol naar binnen en duw ze vast. Leg de rol met de naad naar beneden op een bakplaat of -rooster met bakpapier. Je kunt hem recht laten, of er een letter van vormen. Druk de amandelen erop en bestrijk de rol met de sojamelk, zodat hij straks mooi gaat glanzen. Bak de banketstaaf ongeveer 25 minuten tot hij mooi goudbruin is. Voor extra glans kun je hem tien minuten voor het eind van de baktijd even uit de oven halen en nog een tweede keer bestrijken met sojamelk.